spadané listí

Co s napadaným listím

spadané listí

 

Majitelé zahrad řeší v tuto dobu každoroční problém. Hromady napadaného listí, které pravidelně likvidují ve sběrných dvorech. Jenže i tento dar přírody lze výborně využít. Nemusíte se jej zbavovat. Listí může být totiž vynikající pomocník.

 Kompost

Jako první se samozřejmě nabízí listí jako příměs do kompostu. Výborně totiž pomáhá biochemickým procesům a některé rostliny po něm prahnou. Dodání organické hmoty do kompostu tak prospívá jeho celkovému složení. Samozřejmě je lepší vytřídit jen listí ze zdravých stromů a vynechat zcela byste měli například listí z ořechu.

Izolant

Vzhledem k tomu, že listí umí izolovat, můžete jej použít na přikrytí choulostivějších rostlin. Napadané listí se používá také jako hnojivo pro stromy. Nesype se ale přímo ke kmeni, nýbrž do míst, kde má strom kořeny. Je přitom dobré udělat koryto, do kterého se listí nasype. To uděláte nejlépe tak, že přibližně v místech, kde má strom korunu uděláte kruhovou rýhu. Je tak větší pravděpodobnost, že se živiny dostanou ke kořenům.

Mulčování

Dalším populárním způsobem jak využít spadané listí je náhražka mulčovacích prostředků. To lze ovšem jen v některých případech. Počítejte s tím, že tento mulčovací materiál zvýší hladinu pH v půdě.

Sadba brambor

Sázení brambor do listí už není žádná novinka. Jde o to, že na podzim nahromadíte spadané listí na záhony. To se po čase rozloží a připraví živnou půdu, do které se brambory zasadí na jaře. Podobný postup známe například ze sázení brambor do slámy.

Jak vidíte možností využití spadaného listí je celá řada. Menší množství můžete například použít také jako hnízdo pro ježky, kteří se vám na jaře odvděčí. Další možností je vyrobit nejrůznější dekorace, nebo nechat děti, ať vymyslí nějaké výtvarné dílo. Ono i samotné lepení barevných listů na papír může udělat radost.


Posted in Zahrada.