dřevena okna

Mohou dřevěná okna zůstat neošetřená ?

Většině lidí se líbí přirozený vzhled dřevěných oken, ale někdy se vzdají volby kvůli  požadované údržbě. A tak jsme se ptali sami sebe: můžeme uvažovat o tom neošetřovat dřevěná okna?

 

dřevena oknaKaždý ví, že neošetřené dřevo mění barvu v průběhu času pod vlivem povětrnostních podmínek a UV záření. V závislosti na druhu dřeva dostane dřevo  větší či v menší míře šedou barvu. Vedle měnící se estetiky bude dřevo trpět vlhkostí nebo škůdci.

V případě deformace dřeva existuje riziko, že okno již není vzduchotěsné a voděodolné. Proto se doporučuje nanesení vrstvy laku. Dřevěné profily mohou být ošetřeny s úmyslem pro zvýšení trvanlivosti oken.

Zachování je nutnost trvanlivosti

Většina druhů dřeva musí projít protiplísňovým ošetřením. To ochraňuje před poškození hmyzem a extrémních povětrnostních podmínek. Toto ošetření se obvykle provádí impregnací v továrně.

 

Vydrží tepleně upravné dřevo déle?

okna 2Takové nesprávně upravené dřevo je ve skutečnosti chemický postup, který byl vyvinut na konci devadesátých let. Dřevo se zahřívá tak, že se změní jeho struktura. Dřevo je tak stabilnější, trvanlivější a odolné proti hnilobě beze změny přirozeného vzhledu.

Až do dnešního dne zůstávájí zastánci i odpůrci diskutovat o využití tepelně ošetřeného dřeva pro výrobu oken.

Povrchová úprava z různých důvodů

Existují různé důvody proč si vybrat povrchovou úpravu. Například, to může být záměr:

– aby dřevo vypadalo hezčí a přizbůsobilo se vzhledu struktury fasády

– Pro prodloužení životnosti

– Pro ochranu proti různým povětrnostním podmínkám

– Pro usnadnění údržby

Moření, nátěry, laky a oleje mohou být použity pro dokončení dřeva.

oknoPro jaký druh dřeva se rozhodnete poté čím dřevo bylo ošetřeno pro zachování životnosti je i tak vhodné použít ještě konečnou vrstvu. Chcete zachovat přirozené vlastnosti dřeva navzdory tomuto doporučení, vyberte si to nejlepší z trvanlivého dřeva. Toto dřevo má potřebné fyzikální charakteristiky zestárnout přirozeným způsobem.

Také si uvědomte, že bez úpravy se bude vzhled dřeva postupně měnit a celé bude mít šedavou barvu. Barva se zobrazí rovnoměrně pouze v případě, jeli celé okno naprosto stejným způsobem vystaveno povětrnostním vlivům. Ve štítu je horní rám okna obvykle chráněn zdí, takže se pravděpodobně zbarví méně.

Chcete-li si zachovat jednotný vzhled oken tak stále platí, že je nutno provést povrchvou úpravu.

 

 

 


Posted in Stavba.