dětský pokoj

Na co dát pozor při zařizování dětského pokojíku

Dětský pokoj velikost VelikostChystáte-li se zařídit dětský pokojík, měli byste mít na paměti několik jasných pravidel, která se  mění  s věkem dítěte, pro které budujete nejdůležitější místnost jejich života. Jinak velké dítě bude mít nejenom jiné nároky ve městě na vybavení, ale také budeme muset jinak dbát na jejich bezpečnost. Vždy sice maximálně, ale vždy také budeme upravovat jiné prvky.

Malé děti

Dětem do věku 4 až 5 let budete věnovat, co se tyče bezpečnostních prvků, asi největší pozornost. Dbejte především na to, aby byly zaslepeny zásuvky všechny možné rohy zakryté, nebo zaoblené. Doporučuji se světlejší barvy interiéru , samozřejmě ale očekávejte, že z bílé se nebudete radovat příliš dlouho. Vzhledem k tomu, že v této době děti rostou rychle, bylo by také dobré, kdybyste do jejich pokojíku umístili pokud možno věci, které porostou s nimi. To znamená tzv. “rostoucí židličky”, nábytek, který lze variabilně upravovat. V prodeji jsou například postýlky kombinované s přebalovacím pultem, které lze v případě potřeby přemontovat na postel pro větší děti. Pozor vzít na toxické barvy na nábytku na postýlce.

Dětský pokojik

Školáci

Další starosti Vás čekají v okamžiku, kdy se dítě chystá do školky a do školy . Tady je třeba myslet na místo, kde se bude učit. Je dobré od sebe odlišit místa, kde si bude hrát a kde se bude věnovat studiu. Takovým místem je jasně stůl. Pokud máte k dispozici hodně prostoru, můžete přidat i paravánek, nebo závěs – pokud  to bude ratolesti vadit, můžete je kdykoliv odmontovat.

Svůj vlastní prostor pokoje by měla v pozdějším věků dostat spací část. Ostatní vybavení se zřejmě bude odvíjet od koníčků zájmů dítěte. Určitě ale bude pro všechny důležité kvalitní osvětlení (začínáme číst, malovat, psát) prostor pro odkládání “nezbytných věci” u postele, což může být třeba malá skříňka či polička.

Foto SP

Starší děti

Pokud vaše ratolesti odmítali v dětství paravány a závěsy, v pubertě je zřejmě budou vyžadovat. V tomto věku je pro ně soukromí velmi důležité. Právě v tuto chvíli je asi nejdůležitější s dětmi mluvit dostat z nich informace o tom jaký nábytek  by v pokoji chtěli, co jim vyhovuje, co naopak ve své blízkosti nechtějí.

Ať už budete zařizovat pokoj pro jakkoliv staré dítě , dbejte především na jeho bezpečnost a pohodlí. Vše ostatní se dá doladit takzvaně za běhu a s rostoucími požadavky vašich ratolesti.

 

 

 

 


Posted in Interier.