Investice v roce 2018

Předpověď pro realitní trh v roce 2018: Investici do nemovitostí zbytečně neodkládejte

IPPolna_web_600x300px

Ceny bytů a domů v České republice již několik let míří vzhůru a zdá se, že dosud nedosáhly na svůj strop. Zvláště v posledních dvou letech se růst cen nemovitostí zrychluje a láme rekordy. Někteří mluví o vzniku realitní bubliny, která brzy splaskne, jiní předpovídají trvalý, i když do budoucna pomalejší růst. Kroky k omezení dostupnosti hypoték také Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby. Na investice do nemovitostí v roce 2018 jsme se zeptali odborníků. Pokud dnes někdo zvažuje koupi nemovitosti, nevyplatí se čekat.

Na domácím realitním trhu je poněkud rušno. Rychlý růst cen nemovitostí, horší dostupnost hypoték kvůli regulacím ČNB a dlouhé stavební řízení. Růst cen nemovitostí se zřejmě jen nezastaví a platí především o bytech v centru velkých měst. Jen v Praze se cena za metr čtvereční zvýšila v loňském roce zhruba o pětinu. Poptávka po novém, vlastním bydlení je vysoká a spousta lidí, kteří zvažují koupi bytu či domu, se zamyslí, zda má smysl ještě s nákupem na výhodnější okamžik.

K tomu je třeba vzít v úvahu dosavadní měnovou politiku a další ekonomické faktory. Nezaměstnanost je velmi nízká a kupní síla českých domácností se zvětšuje. Donedávna byly úroky z hypoték relativně nízké a naopak spořicí účty mají aktuálně nízké úročení. Lidé se tak snaží chránit své úspory před znehodnocením uchylují k nákupu nemovitostí. Nyní při rozhodování o koupi investiční nemovitosti nebo vlastního bydlení bude mít velký význam skutečnost, že sazby hypoték po dlouhé době dostávají z dlouhodobých minimálních směrů vzhůru, za poslední rok cca o 0,5%. Vyčkávat s koupí i nadále by nemuselo platit.

Zhodnocení úspor v podobě nákupu nemovitostí

Nechat ležt úspory ladem je podobný jako zakopat své jmění na zahradě. Po pár letech můžete zjistit, že značná část mincí zničila a vaše bohatství bylo znehodnoceno. K tomu samému dojde s vašimi úsporami. Za deset let spoření mohou být ušetřeny prostředky na 50% nižší hodnotu. Pokud chcete s penězi nakládat tak, aby neztratily svou hodnotu ani po čase, a navíc vytvářely zisk, vybírejte si bezpečný a současně výnosný způsob uložení peněz. Investice do nemovitostí jsou odjakživa považovány za konzervativní a nejméně rizikovou investiční variantu.

“Česká ekonomika rychle roste, v současné době je u nás jednou z nejnižších nezaměstnaností v celé Evropě. To způsobuje, že se jedná o náš pracovní trh oproti minulosti, kdy k nám proudily především lidé z východních a jižních států postižených krizí, zajímaví i pro pracovní síly z bohatších států, jako je Británie nebo Francie. Ve větších městech narůstá obyvatelstvo, což se stává ruku v ruce s nedostatkem bytů a nárůstem nájemného. Pokud tedy dobře investujete, můžete na výpůjčkách slušně vydělat, “vysvětluje investiční příležitost David Novotný, majitel a jednatel společnosti nezávislého realitního společnosti Bohemian Estates International. “Obecně platí, že nejvýhodnější doba pro nákup nemovitosti je vzhledem k očekávanému vývoji na trhu realit právě teď. Byt nebo dům můžete pořídit jako formu spoření na důchod a v produktivním věku ho pronajímat, ale také ho ihned využít pro vlastní potřebu. V budoucnu ji můžete odkázat dětem a dát jim tak do života solidní kapitál, “doplňuje Novotný.

Běžný výnos z pronájmu investičního bytu se pohybuje okolo 3-4% pa “Díky tomu, že umíme hledat výjimečné investiční příležitosti a zajistit větší efektivitu pronájmu a správy nemovitostí, dosahujeme výnosů až 7% pa Navíc se investice zhodnocuje časem. To znamená, že ji prodáte zpravidla dráž, než jste ji koupili. Proto dosahuje celkové průměrné meziroční zhodnocení profesionálně zprostředkovaných a spravovaných nemovitostí 9,7%, “uzavírá Novotný.

 


Posted in Financování bydlení, Stavba.