Bytový textil

Vtiskněte vašemu domovu osobitý ráz pomocí bytového textilu

Bytový textil

Co je pravý domov? Význam tohoto slova je především pocitový – je to teplo a útulno. Dům či byt si koupíte, ale domov je něco, co se musí vytvořit s láskou. Nemůžete najít způsob, jak si vaše obydlí zútulnit tak, aby vznikla příjemná oáza, kam se budete každý den rádi vracet? Inspirujte se svěžími nápady, jak toho docílit, aniž byste se museli vrhat do nákladné a časově náročné rekonstrukce.

Domácnost téměř zařízená, velký nábytek je koupený a sestavený, ale stále to není ono a něco chybí. Je vám tento pocit povědomý? Pak pravděpodobně i vy hledáte způsob, jak si vytvořit útulné domácí prostředí. Chce to změnu či zpestření. Pod těmito pojmy si často představujeme rekonstrukci či přestavbu interiéru, zkrátka něco, co je mimo naše možnosti. Přitom stačí jen pár jednoduchých změn – protože i s málo penězi se dá nadělat hodně muziky.

Harampádí pryč

Než se pustíte do proměny, zbavte se všech nefunkčních a nepotřebných věcí. Pamatujte, že všeho moc škodí, a u bytových doplňků to platí dvojnásob. Nekompromisně odstraňte všechny lapače prachu a nahromaděné tretky. Nepřehánějte to ani s kupováním nových dekorací. Domov by neměl působit překombinovaným dojmem skladiště. Případně pokud jste manuálně zruční, zvolte způsob úpravy „udělej si sám“. Je to kreativní a zároveň levný způsob, jak si zkrášlit domov, a navíc jde o recyklaci starých věcí, které tak získají nový háv nebo budou sloužit jinému účelu.

Bytové textilie dokáží divy

Zvláště koberce zažívají návrat na výsluní. Kusové koberce vyplní každý interiér bytu nebo domu a dodají mu atmosféru a styl. Nabídka je tak pestrá, že snad můžete dát na podlahu cokoliv a neuděláte chybu. Jsou příjemné na došlap při bosé chůzi, ale umí zateplit i vizuálně. „Dobrá zpráva je, že koberce se dají využít prakticky bez omezení. Můžete je umístit, kam je libo. Rohožky využijete na chodbě nebo v předsíni, praktické předložky v koupelně a v ložnici či obýváku se kusové koberečky budou vyjímat v podstatě kdekoliv. Hodí se zvlášť k sedací soupravě nebo posteli, abyste mohli z vyhřáté postele spustit nohy rovnou na něco měkkého a teplého,“ říká Renata Stuchlíková, odbornice na podlahové krytiny z Koberce Trend. „Co se týče kombinování s ostatními prvky v interiéru, vždy vypadá dobře, když je sladíte s dekorativními polštářky, přehozy, dekami nebo závěsy. Stylově se také dobře doplňují s dekorativním předměty, vázami či mísami,“ doplňuje Stuchlíková. Vzhledem k tomu, že jde o samostatné kusy textilie, je vhodné pod „kusovky“ umístit protiskluzovou podložku pro větší bezpečí.

Výběr materiálu jde pak ruku v ruce s požadavky na funkci, kvalitu a odolnost koberce. V popředí se stále drží ručně vázané koberce v orientálním stylu nebo vyráběné strojově, vlněné, hedvábné či syntetické. Výhodou kusových koberců je také to, že s nimi rychle a levně proměníte každý interiér, aniž byste museli povolávat řemeslníky.

Květiny

Květiny, ať už ve váze, nebo zasazené v květináči, jsou osvěžujícím prvkem. Rozhodně to však neznamená, že by se váš domov měl změnit v divokou džungli. Přemýšlejte a pečlivě vybírejte, jaké květiny by souznily se zbytkem vašeho interiéru. Pro klidnou atmosféru a navození zenové pohody se hodí exotické bonsaje, a pokud holdujete dovoleným u moře a chcete si doma navodit středomořskou atmosféru, kupte si třeba ibišek nebo keříkové rostliny s citrusovými plody.

 


Posted in Interier.