Ložnice jako útulná oáza. Rustikálním stylu - Creative Commons (shutterstock.com)

Ložnice jako útulná oáza. Zařiďte si ji v rustikálním stylu

Ložnice jako útulná oáza. Rustikálním stylu - Creative Commons (shutterstock.com)

Když se řekne rustikální styl, vybaví se vám krásná, ale pro moderní život nepoužitelná starobylá venkovská stavení? Chyba lávky. Po dlouholeté nadvládě skandinávského minimalismu venkovský styl nyní dobývá svět! Stále více lidí si v tomto duchu zařizuje svoje příbytky. Zahrnuje v sobě útulnost tradičního venkova a dá se kombinovat s moderními prvky tak, aby bydlení bylo ještě o něco pohodlnější. Z toho důvodu se skvěle hodí pro zařízení ložnice.

Stále rostoucí obliba rustikálního stylu není nijak překvapivá. Abychom alespoň doma unikli z přetechnizovaného světa jedniček a nul, stále častěji při zařizování domova volíme styly odkazující k přírodě a tradici. Dokážou nám navodit tu správnou odpočinkovou atmosféru, kterou potřebujeme k tomu, abychom se po hektickém dni v práci zklidnili. Toužíme po fyzickém i vizuálním kontaktu s přírodou, proto upřednostňujeme materiály jako dřevo, kámen a přírodní tkaniny. Pokud přemýšlíte o místnosti, kde si zařídit příjemný a harmonický interiér jako první, zvolte ložnici. To není jen místo, kde se každý večer ukládáme ke spánku. Je to soukromé místo, kam můžete aspoň na chvíli utéct před okolním světem, zpomalit tempo a načerpat nové síly. Tradičně zařízené ložnice ve venkovském stylu dokáží navodit atmosféru domácí pohody a navíc vám dodají pocit jistoty.

Jak na domácké prostředí v ložnici

Není nad to, když si můžeme sáhnout na skutečné věci vyrobené z přírodních materiálů a cítit jejich organický charakter. „Rustikální styl čerpá inspiraci jak jinak než v přírodě. Odráží se to nejen na volbě materiálů, jako je dřevo a kámen, ale také při výběru barev, vzorů či tvarů na bytovém textilu, hlavně kobercích. Mezi typické barvy venkova patří snad všechny přírodní, neutrální a pastelové barvy. Inspiraci můžete najít například na loukách plných rozmanitých květů. Koberce s motivy květů, stromů a ovoce budou pro takový interiér to pravé ořechové,“ říká Renata Stuchlíková, odbornice na bytový textil a podlahové krytiny z Koberce Trend. Tyto vzory se také opakují v podobě vzorů na stěnách, nábytku i na nádobí. Venkovský styl si více než na dokonalost a preciznost potrpí na autentičnost a ruční práci.

V rustikální ložnici se velmi vyjímá nábytek vyrobený z masivu. Může být také ručně vyřezávaný či malovaný. Když budete chtít vnést do vaší ložnice kousek venkova, neopracované dřevo ve své přírodní podobě v ní nesmí chybět. Aby efekt útulného bydlení byl ještě mocnější, vybírejte buď kousky nábytku zašlé věkem, nebo si pár solitérů nechte zhotovit na míru. Žádoucí je také starší, oprýskaný vzhled a patina.

S ohledem na detail

Dřevěné trámy, podlahy, stropy a stěny, to je ideální základ, ale není nezbytně nutný. Vystačíte si s pár solitérními kusy nábytku, jako je třeba komoda, prádelník nebo noční stolek, pak už stačí přidat drobnější dekorativní prvky. Jak praví okřídlené úsloví, ďábel se skrývá v detailu, proto rustikální ráz ložnice dotvořte například kostkovaným vzorem na plédu, proutěnými košíky, kožešinami nebo – pokud máte smysl pro extravaganci – přidejte třeba paroží na zeď. Důležitou dekorací jsou také sušené i živé květiny. Nezapomeňte ani na vhodné osvětlení. Velký lustr nad hlavou není ideální, zůstaňte raději u jednoduchosti a prostor osvětlete stolními nebo nástěnnými lampami s měkkým světlem.

 

 


Posted in Interier.