inteligentní dům

Bezpečí, úspora, pohodlí. To je inteligentní dům

inteligentní dům

Stahujete si rolety ručně? Přebíháte po místnostech a zhasínáte světlo v domě? Bezpečí vaší rodiny řešíte vhodně umístěným kukátkem a zamknutou brankou před domem? Pak nebydlíte v inteligentním domě.

Nemusíte být zneklidněni. Neobýváte žádnou jeskyni. Jen jste ještě nezachytili ten nejmodernější trend dnešní doby. Řeč je o již zmíněných „inteligentních domech“. Pokud vám bylo toto slovní spojení doposud neznámé, pak je článek adresován právě vám.

Co si vlastně můžeme pod tímto pojmem představit? Obsáhlou definici naleznete například v knize Miroslava Valeše. Ten ve stejnojmenné knize popisuje inteligentní dům jako: „Budovu vybavenou počítačovou a komunikační technikou, která předvídá a reaguje na potřeby obyvatel s cílem zvýšit jejich komfort, pohodlí, snížit spotřebu energií, poskytnout jim bezpečí a zábavu pomocí řízení všech technologií v domě a jejich interakcí s vnějším světem.“

Již z této definice je patrné, že inteligentní dům nemá sloužit pouze k tomu, abyste se už nikdy nemuseli zvednout z vašeho gauče. Systém technologií totiž umně zastoupí vás i vaši manželku při každodenním řešení zbytečného plýtvání energií. Jednoduše řečeno – inteligentní dům topí a svítí tak, jak je v danou chvíli potřeba. V případě nevítané návštěvy zase kamery v okamžiku zachytí pohyb zločince, spustí alarm, na váš mobil dorazí varovná sms a informaci dostanou během několika vteřin také policisté.

Inteligentní domy tak útočí na citlivá místa každého z nás. Nabízejí totiž tři důležité věci. Pohodlí, úsporu peněz a v neposlední řadě bezpečí nás i našich nejbližších. I proto se stávají hitem poslední doby. Pokud se chcete stát opravdovým pánem svého domu, učiňte jej inteligentním. Poté vám už stačí jeden stisk na ovládání ve vašem domě, pár kliknutí na klávesnici ve vaší kanceláři nebo mobilní telefon v kapse.

Uspoří třetinu výdajů

Rozšířené zorničky při každém vyúčtování plateb za energii mohou být minulostí. Inteligentní dům dokáže zamezit zbytečnému plýtvání energií. Zastánci projektu hlásají, že spotřebitel může pomocí elektronické regulace topení a osvětlení běžně ušetřit až jednu třetinu nákladů. Ovšem, jak podotkl specialista na Inteligentní domy Miroslav Valeš v rozhovoru pro časopis Respekt, samotný systém není samospasitelný. „Je nutné mít na paměti, že energetická efektivita se nezíská jen řídícím systémem. Ten je až poslední v celé řadě rozhodnutí, které často mívají mnohem výraznější dopad. Roli hraje v prvé řadě velikost domu, jeho zateplení, systém topení, větrání, klimatizace. Řídící systém určitě k úsporám  přispěje, ale začít je třeba jinde,“ podotýká Valeš.

Jako s ohněm i zde platí, že inteligentní dům je dobrý sluha ale špatný pán. V případě, že si se systémem neporozumíte a špatně si jej necháte nastavit, může být neřešitelným problémem i běžné rozsvícení. Při správné průpravě a následném porozumění ovšem bude dům reagovat pružně na každou situaci. Když otevřete okno, systém automaticky uzavře ventil topení. Vytopený byt nebudete mít ani v době, kdy budete v práci a vaše děti na hodině houslí. Systém si nastavíte tak, aby se dům vyhřál na optimální teplotu právě ve chvíli, kdy první z vás zasune klíč do zámku. Inteligentní dům rozezná i víkendy, kdy bude udržovat stálou teplotu po celou dobu jeho trvání. Po odchodu obyvatel domu se teplota opět sníží. Že jste možná nechali rozsvíceno v kuchyni? Vracet se nemusíte, světlo zhasne samo.

Inteligentněji a hlavně úsporněji se mohou chovat i vaše elektrické spotřebiče v domě. Stačí správná předvolba a pračka se zapne vždy v noci, kdy jsou výhodnější tarify za energii. Jistě oceníte i to, že místo pěti ovladačů na domácí kino máte v ruce jen jeden, který mimo základní funkce nastavuje i intenzitu světel nebo ovládá rolety.

Ochrání majetek i vaše děti

Je váš dům pod drobnohledem zlodějíčků, kteří jen čekají, kdy vyrazíte na dovolenou? Inteligentní dům vám pomůže s jejich oklamáním. Zatímco budete s celou rodinou ležet na pláži, díky správně nastavenému režimu se budou ve vaší domácnosti pravidelně rozsvěcovat a zhasínat světla. Do pohybu se dají i rolety a jednou za čas se spustí televize. Váš dům bude působit dojmem, že jste z něj nikdy neodešli.

Když bude potřeba, zastanou všudypřítomná čidla i roli opatrovatelky. Například, když si děti budou hrát příliš blízko vašeho bazénu, dokáží zachytit možné nebezpečí a upozornit vás na něj.

Kvůli vaší bezpečnosti dokáže inteligentní systém také odpojit zásuvky v kuchyni, na něž je připojena mikrovlná konvice, žehlička a podobně.

Statisíce se časem začnou vracet

Pokud si i vy budete chtít inteligentní dům zřídit, může být důležité správné načasování. Nejlepší doba je před prováděním elektroinstalace. Pokud se jedná o instalaci do již hotové domácnosti, je možné využít bezdrátové řešení, díky němuž není třeba provádět stavební zásahy jako při klasické kabeláži. Za tento komfort si ale samozřejmě něco připlatíte.

Firmy, které nabízejí instalaci tohoto systému, často narážejí na předsudky potenciálních zákazníků, kterak jsou inteligentní domy jen pro zámožné lidi. Podle propagátorů projektu ovšem tato doba pominula. S rozvojem moderních technologií totiž cena neustále klesá. Je pak na každém, jak si svůj inteligentní dům vysnil a co vše si v něm představuje. Investice se pak může pohybovat od sta tisíc korun až po milion, který investují skuteční fajnšmekři. Úspora energií se ovšem může pohybovat v řádu desetitisíců korun ročně, což slibuje brzkou návratnost vložených investic.


Posted in Interier, Stavba.