Obývací pokoj

Které květiny rozzáří váš obývák?

Obývací pokoj

Na světě snad není bytu, kde by nebyla ani jedna rostlinka. Alespoň kaktus nebo řezané květiny se najdou všude. Místností, kam pokojové rostliny přímo patří, je obývací pokoj. Víte, které rostliny ho rozzáří a udělají z něj místo, kam se budete vždy rádi vracet a vaši známí ho budou obdivovat?

Kromě televize, pohovky a stolku do obýváku patří i květiny. Jen tak se tam budete cítit útulně a příjemně. Jen si to představte. Usadíte se do křesla, pustíte si hudbu nebo vezmete do ruky knihu a vedle vás je květináč s pokojovkou, na stole váza s čerstvými řezanými květinami. To je idylka, že?

Jak pokojové rostliny vybrat?

Do domácnosti se hodí rostlinky, které kvetou nebo mají ozdobné listy. Ideálně ty velké. Jejich výběr je třeba skloubit s:

  • Prostorem, který máte k dispozici.
  • Množstvím světla, které do bytu vstupuje zvenčí.
  • Vašimi schopnostmi pečovat o květiny. Zvládnete i ty maličko náročnější?
  • Místem, kam chcete květiny umístit.

Květina

Jaké květiny rozzáří každý obývací pokoj?

Mezi skvosty, které v žádné domácnosti nikdo nepřehlédne, patří fíkus, kroton, kaktus i kurkuma.

Fíkus

V pokojových podmínkách dorůstá do výšky maximálně dvou metrů. Za jeho oblibou stojí kromě vzhledu také schopnost odstraňovat ze vzduchu nečistoty.

Fíkus má rád rozptýlené světlo, vlhký vzduch a dostatečnou zálivku. Dejte si ale pozor, aby vám voda nezůstávala v misce.

Kurkuma

Hodí se hlavně do moderních interiérů. Exotický vzhled, neobvyklé soukvětí v bílé, růžové nebo bordó barvě a dlouhé listy ve tvaru kopí jsou jejími hlavními znaky. Vyžaduje vzdušnou vlhkost, mírně vlhký substrát a pravidelné přihnojování.

Kroton

Jedna z nejpestřeji zbarvených pokojových rostlin. Listy jsou zelené, jejich žilkování červené, růžové nebo žluté. Při pohledu zdola jsou nafialovělé a tmavě skvrnité. Kroton nesnáší průvan, naopak miluje stojatý vzduch.

Brambořík

Křehké květy v bílé, růžové nebo červené barvě se hodí jak do moderního interiéru, tak bytu zařízeného ve venkovském stylu. Na první pohled zaujme nejen květy, ale i listy. Miluje chlad a vzdušnou vlhkost. Brambořík zalévejte zásadně spodní zálivkou – tudíž do misky.

Kaktus

Rostlina, která nevyžaduje skoro žádnou péči. Oproti ostatním rostlinám přímo milují sluníčko a sucho. Péči o ně zvládne naprosto každý.

Kytka na stole

Begónie

Krásné, převážně kulaté květy v bílé, růžové, žluté, oranžové nebo červené barvě rozzáří každý pokoj. K tomu, aby kvetla, potřebuje světlé, teplé a vzdušné místo. Když pokvete bohatým květenstvím, nehýbejte s ní. Snadno by se poškodila. Substrát udržujte mírně vlhký, jednou za dva týdny ji dopřejte hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny.


Posted in Interier.