oplocení

Plánujete oplocení rodinného domu? Možná nebudete potřebovat ani povolení

oplocení

Ohraničit svůj pozemek plotem není ze zákona povinnost. Oplocení však získáte řadu výhod. Jednou z nich je samozřejmě soukromí, další důležitý pocit bezpečí. Víte, v jakých případech můžete stavět oplocení bez povolení? A jaké máte možnosti ve výběru materiálu? Vše se dozvíte v tomto článku.

Stavební povolení jen někdy

Ploty ve výškách do dvou metrů nepotřebují stavební povolení. A tým pádem se snažíme ptát ani sousedů. V rámci dobrých vztahů se samozřejmě hodí alespoň jedno slovenské oznámení. Komplikace nastávají nejen nad dvěma výškami. Pokud sousedíte s veřejným prostranstvím, silnicí, ale i chodníkem, stavební povolení vyžaduje. Máte svůj dům vedle památek nebo v chráněném území? Pak je třeba navíc vydat za památkáře.

Který plot vyberte

Pokud plot nahrazujete novým, rozhodnete začněte tým svým. Dříve platilo, že oplocení po pravé straně ulice, před a za pozemkem je vaše a musíte se jí starat. V současnosti však nic takového zákonodárství nestanovuje a vše záleží na dohodě mezi sousedy. To vám bude hodit, když stavíte plot úplně nový. A v tomto případě vás budeme muset nechat přesně zaměřit pozemek a ověřit si rozvody inženýrských sítí.

drevený pozemek

Výběr materiálu na oplocení rodinného domu bude rozhodovat o dalším kroku. Plotová pletiva mohou být v pozinkovaném nebo poplastovaném provedení. Pletiva lze doplnit živými ploty, které však fungují samostatně i samostatně. Pro samostatné živé ploty jsou vhodné spíše jehličnaté keře a stromy, zajišťující celoroční neprůhlednost. Starý dobrý dřevěný plot vyjde v současné době ještě jednou, ale klasicky nestárnou. Fanoušci kamene si přijdou na své s gabionovým plotem, kdy se konstrukce vyplní oblázky. Plot si můžete postavit iz betonu, ať už z tvarovku, nebo z cihel.

Kudy vraty

Ať už budete vjíždět na pozemek autem, nebo parkovat před ním, nevyhnout se výběr vrat. Alespoň jednokřídlá branka pro vstup osobně bude potřeba. Pro vozy jsou vhodné automatické posuvné vrata ovládané na dálku z vozu. Oblibu si drží ale i dvoukřídlé manuální brány, pokud technologie příliš nefandíte. Materiálově by vrata měla ladit s ostatním oplocením.

Kde sehnat dodavatele

Kompletní práce na oplocení zvládne dodávat klidně jedinou firmu. A muset strávit dlouhé hodiny určitým hledáním. Vyzkoušejte zdarma a nezávazně web Poptávej.cz. Vyplňte zde poptávkovou formu, kde při zadání poptávky uvedete požadavky na materiály, rozměry a lokalitu, aby vám pomohly ozvat dodavatelé z okolí. Ti zareagují nabídku na míru, odesílají na uvedený e-mail. Následně vyberete toho nejlepšího a detaily již domlouváte přímo. Zadejte si poptávku ještě dnes.

 


Posted in Zahrada.