vinotéka

Vinotéka jako praktický prvek v domácnosti

vinotéka

 

Vinotéky se stávají běžnou součástí našich domácností a to i v případě, že majitel zrovna vínu neholduje. Tento nápoj se totiž rozlévá nejen pro zpříjemnění večera, ale také například pro návštěvy. A stejně jako stoupá obliba dobrého vína, stoupá počet domácích vinoték.

Asi nejlepší volbou je volně stojící vinotéka, která se o vaše víno postará nejlépe a navíc velmi dobře v interiéru vypadá. V prodeji jsou v nejrůznějších designech a rozměrech. Vybírat nakonec ale budete zřejmě především podle toho, kolik která vinotéka pojme lahví. Do těch větších se vejde i 70 lahví vína. Takové už je ale lepší mít ve větších místnostech (například hala, sklep a podobně). Zakoupit můžete také vinotéky, které jsou zabudované do kuchyňské linky. Takové vinotéky nezabírají zbytečně místo a činí fádní kuchyni zajímavější.

Vinotéky jsou natolik soistikovaná zařízení, že mohou mít v každém patře separátní teplotu. Většinou jsou ale rozděleny do tří částí, z nichž každá má svou teplotu a tlak. Obecně platí, že červená vína by měla být uskladněna ve vyšších částech vinotéky, bílá naopak dole. Takové dělení samozřejmě nebude stačit skutečným odborníkům, kteří budou vědět, které víno potřebuje jakou teplotu a přizpůsobí vnitřní prostor vinotéky těmto parametrům.

Vinotéky mají také celou řadu nadstandardních funkcí, protože plní reprezentační funkci. Znamená to, že například umí rozsvítit vnitřek po pouhém dotyku na madle, nebo umožňují výměnu polic za dřevěné, které působí luxusněji než plechové vlny. Většina jich je také opatřena antibakteriální ochranou.

Ať už se rozhodnete pro zabudovanou vinotéku, nebo volně stojící, vězte, že o vaše víno bude velmi dobře postaráno. A samozřejmě zaujmete každou návštěvu, ať už to budou přátelé, kolegové, či obchodní partneři.


Posted in Interier.