finska-sauna

KLASIKA JMÉNEM FINSKÁ SAUNA

finska-sauna

Na příznivý efekt teplovzdušné lázně přišel – soudě dle historických pramenů – už pračlověk v mladší době kamenné. O oblibě této procedury vypovídají rovněž římské lázně v Pompejích, stejně jako vykopávky kamenných van objevených v Řecku. Není tedy divu, že si pozitivní účinky v podobě klasického saunování dopřáváme i v 21. století. Díky technologickému vývoji si větší či menší kabinu, vybavenou mnoha funkcemi, můžeme snadno pořídit i do domácích podmínek.

finska-sauna2Finské sauny pozitivně stimulují imunitu organizmu. Celý cyklický proces, jehož součástí je nejen prohřívání vysokými teplotami, ale také ochlazování a odpočinek, působí zároveň relaxačně, podobně jako například jóga. Tělo i psychika se uvolní a zklidní, po saunování se i lépe usíná a dobře spí. Procedura pomáhá také při boji s civilizačními chorobami a stresem, pramenícím z uspěchaného života plného civilizačních výzev. Její přínos oceňují také alergici a astmatici. Sauna je užitečným prostředkem regenerace pohybového aparátu aktivních i rekreačních sportovců.

infrasauna2O produkci tepla kolem 75°C – 90°C, se v klasické saunové kabině, vyrobené obvykle z odolných dřevin, starají kamna vytápěná elektřinou nebo dřevem. Podstatnou funkční součástí topidel jsou rovněž kameny, které se polévají vodou, a hrají tak nejen roli akumulátoru tepla a zvlhčovače vzduchu (vdechování páry pomáhá přirozenému čištění dýchacích cest), ale přispívají rovněž k pěknému designu kamen. Ohřátý vzduch, šířící se kabinou, následně ohřívá pokožku těla. Organizmus reaguje roztažením krevního řečiště a produkcí potu, ale také zdvojnásobením tepu a zvýšením krevního tlaku. Následné prudké ochlazení vrací hodnoty do normálu.

Právě střídáním horka a chladu dochází k obnovení pružnosti kožních cév a zvyšování imunity uživatele sauny, organizmus je schopen lépe se bránit proti infekcím, lépe si poradí s odplavováním toxinů. Procedura se kladně odráží také na psychice, tělo díky ní například lépe hospodaří s vodou. Pro ty, kdo si libují ve vysokých teplotách a zdravotní stav jim to dovolí, je finská sauna skvělým prostředkem k obnově fyzické i psychické kondice, doslova elixírem života.


Posted in Interier, Stavba, Zahrada.