koupelny

Hygiena bez bariér

koupelnyDokud je člověk plný síly a je zdravý, vůbec si nepřipouští, že by mohl mít s nějakou činností problém. Stačí ale chvilka nepozornosti, nebo se projeví  důsledek nemoci či stáří a osobní hygiena se může stát velmi problematická nebo přímo neřešitelná a to i s pomocí druhé osoby.

Každý, kdo se někdy dostal do obtížné situace třeba jen na několik týdnů, když si zlomil nohu, ví  jak může být komplikovaná každodenní hygiena.

Vše začíná u dveří

Pokud někdo potřebuje rekonstruovat koupelnu kvůli tělesnému postižení, ať už svému či jiného člena rodiny, který skončil na invalidním vozíku, měl by se poradit s někým, kdo už s tím má zkušenosti. Koupelna pro lidi s nějakým tělesným handicapem, ale i pro starší osoby, musí zohledňovat všechny jejich potřeby a požadavky. Jen tak mají zajištěné samostatné používání sociálního zařízení, nebo pohodlnější využití s dopomocí druhé osoby.

Základní podmínkou ovšem je, aby se postižený člověk do koupelny vůbec dostal. Dveře by proto měly být široké minimálně devadesát centimetrů, aby jimi projel i elektrický vozík. Kvůli otevírání jsou nejpraktičtějí posuvné dveře, ovšem s dostatečnou šířkou. Jsou praktické i proto, že kdyby uvnitř postižený člověk třeba upadl, mohou se k němu dostat zachránci. Koupelna by neměla mít  práh, který je sám o sobě pro vozík bariérou.

painting-1770213_640

Prostor a další vybavení

Koupelna musí být dostatečně prostorná, aby se  uvnitř mohl člověk s omezenou hybností pohodlně pohybovat. Není třeba zdůrazňovat, že k tomu potřebuje větší prostor, zejména pak když  je upoután na vozík.

„Já jsem se posadil na vozík po úrazu na motorce. Od pasu dolů jsem ochrnutý. Domů jsem se vrátil po jedenácti měsících. Zatímco jsem rehabilitoval a sžíval se s novou situací, táta se snažil doma vše upravit tak, abych mohl po návratu fungovat bez nepřekonatelných překážek. Věděli jsme, že se dostanu bez potíží do předsíně i do pokoje, kde jsou dveře dost široké, ale koupelna a WC, tam byla nutná rekonstrukce se zásadními úpravami. Táta požádal o úvěr, než  budou peníze z pojistky (nehodu zavinil řidič, který  mi nedal přednost když vyjížděl z vedlejší silnice), jinak by nemohl stavbu uskutečnit a já bych nemohl domů. Musela se vybourat příčka mezi koupelnou a WC a využil se i další prostor uvnitř bytového jádra, aby se koupelna dostatečně zvětšila. Máma objevila na internetu speciální vanu s otevíracími dvířky, uvnitř se sedačkou, madly a baterií v mém dosahu, do které se dostanu z vozíku i bez dopomoci a bez zvedáku. Rodiče se víc zadlužili, aby mohli pořídit vanu vybavenou masážním systémem, který si mohu ovládat sám. Vodní masáž dostupná doma je výborná, je to pro mě pohodlnější, než někam dojíždět“ vyprávěl mi Ondřej Plášil.

Umyvadlo je těsně spojené se skříňkou s posuvnými dvířky, aby mezi ně nemohlo nic zapadnout. Ondřejův otec umyvadlo umístil tak, aby k němu mohl zajet i s vozíkem, ale ven musí vycouvat, koupelna není zas až tak velká, aby se v ní mohl otočit a přitom mohly být uvnitř i skříňky a police s kosmetickými přípravky a prostředky na úklid, jakož i koš na špinavé prádlo. Vše potřebné musí být nejen na dosah, ale i na dojezd  vozíku. Současně Ondřejův otec odstranil všechny ostré hrany, aby se předešlo případnému zranění při prudkém kontaktu.

Vedle vany je zabudovaný ještě sprchový kout se sedátkem, který Ondřej využívá hlavně když spěchá.

bad-1972205_640Bylo třeba předělat i elektrické rozvody, aby měl z vozíku v dosahu i zásuvku pro holicí strojek a elektrický kartáček na zuby či pro masážní přístroj apod. Toaletu, která je vyšší,  bylo nutné posunout tak, aby kolem vznikl dostatečný prostor pro přesně umístěná madla, bez kterých by se Ondřej nedostal z vozíku na toaletu ani zpátky na vozík. Dnes už si všichni na vyšší toaletu zvykli, jen Ondřejova sestra, která je menší, používá malý schůdek.

 

Tělesně postižení lidé mohou používat hygienická zařízení díky používání speciálních sanitárních předmětů i dalšího příslušenství, které je přizpůsobené pro bezbariérové koupelny. Výběr je dnes naštěstí poměrně široký, takže si všichni mohou vybírat vše potřebné podle svých potřeb a také možností.

Co je třeba udělat pro přeměnu koupelny

Prostor je třeba přesně vyměřit, stejně jako vozík a výšku postiženého a potřebnou dráhu pro manipulační jízdu na vozíku.

Musí se vybrat speciální vana a mísa WC, sklopná či pevná pomocná madla, sedátka do sprchy či do vany, která mohou být vsuvná, sklopná či závěsná. K dispozici jsou rovněž závěsná či náklopná zrcadla. Praktické jsou skříňky s posuvnými dvířky a vysouvacími regály, aby si mohl postižený člověk vše potřebné vyndat, jakož i uklidit a být tak soběstačný.


Posted in Interier.