Kusové koberce - Creative Commons (shutterstock.com)

Koberec v interiéru: Zvolte ten správný

Kusové koberce - Creative Commons (shutterstock.com)

Koberce v interiéru jsou pro své pozitivní vlastnosti nestárnoucí klasikou. Volíte-li však koberce celoplošné, jejich výběr má několik pravidel. Jaká to jsou a co je pravdy na mýtech, které koberce provází?

Proč zvolit celoplošný koberec jako hlavní podlahovou krytinu?

Druhů podlahových krytin je nespočet a každá má své pro a proti. A přestože nelze jednoznačně říci, která podlahová krytina je ta nejlepší, srovnáte-li požadavky na estetiku a zároveň funkčnost, celoplošné koberce se již desítky let drží na prvních příčkách. Jejich výhodou je jednotný a často luxusní vzhled místnosti, minimální nároky na kvalitu podkladu, vysoké užitné vlastnosti, zlepšení akustiky v místnosti a příjemný pocit při chůzi. Zároveň mají i výborné tepelně-izolační vlastnosti a oproti přesvědčení většiny jsou vhodné pro alergiky. Nehromadí totiž prach a jednoduše se udržují. Zároveň nejsou ani vhodným prostředím pro roztoče, přestože se jedná o široce rozšířený mýtus, který může někoho od nákupu celoplošných koberců odradit.

Druhy koberců

Před nákupem koberce je vhodné seznámit se s rozdělením koberců podle nejčastěji užívaných kritérií. To vám pomůže zorientovat se v prodejně a prodejcům klást ty správné otázky, které by vás na základě vašich preferencí a požadavků měly zajímat. Nejrozšířenějším rozdělením koberců je rozdělení podle materiálu, přičemž se můžete setkat s koberci z přírodních materiálů a s koberci z materiálů syntetických. Mezi ně patří především polyamid, polyester, polypropylen a polyakryl. Hlavní výhody koberců ze syntetických materiálů jsou především nízké výrobní náklady, a tedy i neporovnatelně nižší cena. Přitom mají dobré antistatické vlastnosti, snadno se s nimi manipuluje, mají sytější odstíny a tvarovou stálost. Dále se můžete setkat s dělením podle techniky výroby a také s dělením podle konstrukce nášlapné plochy. To by vás mělo zajímat zejména, budete-li koberec pokládat do více zatěžovaných místností, kam je vhodnější umístit koberce smyčkové.

Kde koberec pořídit

Při koupi koberce doporučujeme navštívit obchodníky, kteří se na jejich prodej specializují. Příkladem je mezinárodně působící obchodní řetězec Koberce Trend, který v současnosti provozuje 63 maloobchodních prodejen po celé České republice a na Slovensku.  V prodejnách působí profesionálové z oboru, kteří vám jsou připraveni pomoci nejen, co se technických dotazů týče, ale také v případě, že byste potřebovali pomoci s výběrem té vhodné barvy a vzoru. Využít můžete i možnosti profesionální pokládky.

Kdy celoplošný koberec nepořizovat

Máte-li v domácnosti zvířecí mazlíčky, je vhodné zvolit kusový koberec v kombinaci s jinou podlahovou krytinou. Zvířecí chlupy není jednoduché z koberce dostat, a tak je poté tato podlahová krytina podstatně náročnější na údržbu. U koberců však máte jistotu, že jej váš miláček nepoškrábe drápky. O vhodnosti tohoto materiálu se ale raději poraďte s odborníky. Pokud se obáváte, že by Vám domácí mazlíčci koberec poničili, můžete zvolit velmi odolný vinyl, který je také v sortimentu Koberců Trend, prodejce podlahových krytin.


Posted in Interier.