Průvodce koupí nemovitosti.

Průvodce koupí nemovitosti: Jak se zorientovat na realitním trhu?

Průvodce koupí nemovitosti.

Nákup nemovitosti, ať už jako investice nebo na vlastní bydlení, je komplikovaný a zdlouhavý proces, při kterém na nezkušeného laika číhá řada obtížně zvládnutelných nástrah. Štěstí přeje připraveným, proto minimálně polovina úspěchu spočívá v dostatečně informovanosti o tom, co vás čeká. Lepší příprava minimalizuje možná rizika celé obchodní transakce a zvyšuje šance na výhodný nákup. Chcete-li mít úplnou jistotu, že se vám podaří správně investovat, přizvěte si k celému procesu nezávislé odborníky.

Investice do nemovitosti je bezpečným způsobem uložení a zhodnocení finančních prostředků s malou mírou rizika a zajímavým výnosem. Pokud si během přípravné fáze a samotného nákupu budete počínat obezřetně a strategicky s ohledem na co nejlepší zhodnocení vložených prostředků, podaří se vám koupit byt či dům hluboko pod jeho tržní hodnotou. Jenže jak vybrat ten správný objekt koupě a umět posoudit jeho pořizovací cenu? Jak se vyhnout skrytým právním a technickým vadám? A kde vůbec zajímavé nabídky hledat? Je spousta otázek, které běží hlavou každého, kdo se poprvé chystá kupovat nemovitost.

Na rady od realitního makléře zapomeňte

Pamatujte, že realitní makléř není nezávislým zprostředkovatelem obchodní transakce ani dobrým rádcem na straně kupujícího. Jeho vystupování je motivováno dvěma základními potřebami – prodat co nejrychleji a co nejdráž. Od rychlosti zprostředkování a ceny se pak odvíjí makléřova provize. Radu, jak ušetřit při pořizování bytu či domu, od něj tedy rozhodně nečekejte. Od realitního agenta si vyžádejte přímý kontakt na prodávajícího a jednání o případné slevě zahajte přímo s ním. Prodávající je pravděpodobně ten, kdo nemovitost roky obýval. Právě od něj můžete získat cenné informace – např. proč nemovitost prodává, jak spěchá na peníze a za jakou cenu by ji chtěl prodat. Je to také významný zdroj zkušeností s bydlením v daném objektu, tudíž s ním můžete snáze otevřít diskuzi na téma vašich přání, potřeb a představ.

house-2469110_640

Jednání o slevě a prověření kvality

„Na jednání o slevě je třeba důkladně se připravit a mít v rukávu věcné argumenty, opřené o objektivní stav věcí. Emoce musejí jít stranou. Naopak, příliš projevované emoce jako nadšení nebo nedočkavost nahrávají protistraně, která tak v celé komunikační situaci získá silnou pozici. Pravděpodobně poskytnutí slevy tím rapidně klesá. Pokud vám bude sleva přiznána, bude to právě na základě reálných nedostatků nebo nevýhod, které nemovitost má,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International s více než desetiletou tradici na trhu v oblasti investic a efektivní správy nemovitostí. Právě nezávislí realitní experti vám pomohou najít přesvědčivé argumenty.

„Máme k dispozici technické i právní znalce, kteří skutečný stav nemovitost prověří a pomohou najít její potenciální slabá místa. V případě zjištěných závad také kupujícímu pomohou připravit cenové odhady, kolik bude stát náprava odhalených vad nebo jaké budou náklady na rekonstrukci. V zájmu úspory času je také možné klienta na základě zplnomocnění zastoupit na veškerých prohlídkách, jednáních a schůzkách,“ doplňuje Novotný.

Cenu nemovitosti spoluvytváří řada faktorů. Je to vždy zejména otázka lokality, její technický stav nemovitosti, dispozice. Cenu bydlení významně ovlivňuje kromě lokality i dopravní dostupnost, občanská vybavenost, typ vlastnictví, materiál, výměra, patro v případě bytů, výtah, orientace na světovou stranu a nebytové prostory, jako je sklep, balkon, terasa, parkovací stání či garáž.


Posted in Financování bydlení, Stavba.