Minimalismus v praxi Creative Commons (shutterstock.com)

Minimalismus v praxi: jak interiér nepřekombinovat

Minimalismus v praxi Creative Commons (shutterstock.com)

Nemusíte mít domov jak ze žurnálu. Ke štěstí mnohdy stačí funkční a hezky slazený interiér. V jednoduchosti je krása a to si dnes uvědomuje i mnoho bytových designérů. Pokud vás čekají malé úpravy místností nebo velká rekonstrukce od podlahy, přečtěte si několik tipů, jak nechat vyniknout prostor a neubít atmosféru nevhodně zvolenými materiály. Proměnu vašeho interiéru pak zvládnete hravě sami.

Odkud se bere světlo

V první řadě se podívejte na prostor jako celek. Jak je umístěný v rámci bytu, jakým směrem má orientovaná okna a dveře a jak plyne prostorem v průběhu dne světlo? Pokud víte, že je místnost spíše tmavá, neexperimentujte s barevnými stěnami. Bílá je vaší barvou. Nebojte se, že prostor bude působit nemocničním dojmem. Bílé stěny vám umožní popustit uzdu své fantazii při výběru podlahy a doladit tón prostoru můžete výraznějším designovým osvětlením. V případě, že je místnost světlá, můžete využít tmavých dekorů u podlahových krytin. Minimalismus jde ruku v ruce se snadnou instalací a také následnou údržbou. Vyzkoušejte například vinylové podlahy PURE CLICK od firmy Koberce Trend, které jsou vyráběné v Belgii. S pokládkou si nemusíte dělat žádné starosti, protože i o tu se postará profesionální realizační tým Koberce Trend.

Barevné kombinace

Pomozte si vzorníky, které jsou k dispozici v různých hobby marketech. Dostanete alespoň základní představu, jak spolu barvy ladí. Do jedné místnosti vyberte 2, nanejvýš 3 různé barvy. Prostor by pak vypadal přeplácaně. Základem minimalismu je čistota, funkčnost a vzdušnost, přemýšlejte proto raději nad barvami v zemitých, pastelových nebo šedivých odstínech. Zapomeňte také na výrazné vzory a mozaiky, ve výsledku by křiklavé motivy atmosféru rušily. Lepší volbou pro vyplnění příliš velkého prostoru jsou jednoduché obrazy nebo rámečky s fotkami.

barevne-kombinace

Tipy materiálů

I v tomto případě platí dva, maximálně tři různé tipy materiálů do jedné místnosti. Pokud se vám líbí industriální styl a část stěny necháte obložit cihličkami, uprostřed místnosti bude kovový stůl se sklem, v rohu kožená sedačka a podlaha bude mít výrazný dřevěný dekor, celkový dojem bude velmi rozpačitý. „Držte se pravidla – méně je někdy více a zvolte například jednobarevnou podlahovou krytinu. Pokud je místnost dostatečně velká můžete v části použít kusový koberec, který interiér příjemně zútulní.“ vysvětluje Renata Stuchlíková, specialistka z Koberce Trend.

cihlova-stena

Minimalismus v praxi

Součástí interiéru jsou většinou i různé ozdoby, dekorace a jiné upomínkové předměty. Cílem minimalismu však není vyhodit všechny nepotřebné věci, důležité je přehodnotit, které věci opravdu potřebujete a také využíváte. Věci, které nevyužíváte a většinou jsou jen zapadlé prachem, můžete buď dále darovat nebo prodat na online bazarech. Co však můžete bez výčitek vyhodit do recyklace jsou staré časopisy, noviny, dokumenty, korespondence. Stejně se můžete zbavit nefunkční elektroniky, která se nedá opravit.

Minimalistická kuchyň

V kuchyni je většinou velký počet zbytečných předmětů, kvůli kterým je tato místnost nepřehledná a působí přetíženým dojmem. Kuchyň by měla být praktická a měli byste v ní všechno bezproblémově najít. Zbavit se můžete starých a nefunkčních kuchyňských potřeb, zbytečných odměrek nebo formiček, ve kterých jste nikdy nepekli. Poličky a skříňky, které nejvíce používáte, by měly být zejména praktické, umístěte sem jen nejvíce používané předměty. Malé spotřebiče nemusí být vyskládány na pracovní ploše, raději jim najděte praktické úložné místo ve skříňkách.

Přečtěte si více tipů na minimalismus v domácnosti, kde se dozvíte, jak můžete zlepšit organizaci ložnice, koupelny, či šatníku.

kuchyn


Posted in Interier.