Postel

Pořiďte si povlečení jako od maminky

Postel

Jak si kdo ustele, tak si taky lehne. Taky patříte mezi ty, kteří povlečení vybírají jen pohledem a záleží jim jen na motivu? Děláte velkou chybu. Motiv vám neprozradí nic o tom, zda je povlečení prodyšné, zda neškrábe a jestli dokáže absorbovat pot.

Když vybíráte povlečení, je třeba podrobit ho zkoumání z hlediska materiálu, velikosti, způsobu zapínání a životnosti. To ale neznamená, že na barvu a vzor se nemá koukat vůbec. Samozřejmě, že povlečení musí ladit s interiérem, ale je to až to poslední, na co byste měli koukat.

Zaměřeno na materiál

Jeho nabídka je poměrně široká. Už dávno není k dispozici jen plátěné povlečení. Vybírat můžete mezi hladkou bavlnou, krepem, flanelem, bavlněným saténem i dalšími materiály. V čem se liší?

Hladkou bavlnu milovaly už naše babičky

Ani my na ní nedáme dopustit. Má všechny přednosti kvalitního povlečení. Je prodyšná, dobře saje pot a pyšní se i dobrými termoregulačními vlastnostmi. Bavlněné povlečení v zimě zahřeje, v létě bude chladit. Jediné, co hospodyňkám neděla dvakrát radost je fakt, že se mačká a musí se vyžehlit.

Střídání jemných a zvrásněných pruhů? To je krep!

Krep není žádný speciální materiál. Jedná se o speciálně upravenou bavlnu a zachoval si i všechny její vlastnosti. Hospodyňky ale potěší tím, že se nežehlí. Dokonce je to výslovně zakázáno, aby nepřišlo o své kladné vlastnosti.

Jaké povlečení zahřeje i během chladných dní? Povlečení z flanelu!

Počesaná bavlna s oboustranným vlasem zahřeje i ty největší zmrzlíky. Kromě toho dobře vypadá, saje pot a izoluje teplo.

Bavlněný satén neklouže, přesto se krásně leskne

Povlečení z bavlněného saténu se krásně leskne, je lehoučké, vzdušné a savé. Neklouže jako satén z polyesteru, řadí se mezi povlečení z luxusních materiálů. Navíc si drží tvar a po dlouhou dobu si zachovává barvy.

Jak je na tom mikrovlákno?

Díky 100% zastoupení polyesterových vláken se hodí i pro alergiky. Roztoči se v něm nezabydlí, skvěle odvádí vlhkost. V létě ochladí, v zimě zase zahřeje. Výhodou povlečení z mikrovlákna je nežehlivá úprava a také to, že opravdu rychle schne.

Pohodlí

Dobře si deku i polštář změřte

I v případě povlečení totiž záleží na velikosti. Standartní rozměry pro deku jsou 140x200cm, někdo ale potřebuje prodloužené povlečení, jiný zase preferuje společnou deku s partnerem. Pak je nejlepší zvolit francouzskou deku, pod kterou se oba pohodlně vyspíte. Rozhodně ji ale nenacpete do povlaku pro klasickou peřinu.

Jak je to se zapínáním?

Vybírat můžete mezi zakládaným povlečením, povlečením na zip nebo s knoflíky. Vezměte v potaz své individuální potřeby. Někoho může zip škrábat, u malých dětí hrozí, že spolknou knoflíky.

Až příště půjdete vybírat povlečení, už nemusíte vědět jak na to. Pořídíte si kvalitní povlečení jako od maminky. Takové, které vás pohladí po těle i po duši .


Posted in Interier.