malé podkroví

Není podkroví jako podkroví. Kde můžete vybudovat byt?

malé podkroví

Podkroví, loft, nebo hůra. I tak se mluví o půdě. Zkosené střechy a temná zákoutí nemusí sloužit jen jako odkladiště nevyužitých a sezónních věcí, nebo domov netopýrů. Tvárnice, sádrokarton a omítka vyčaruje z půdního prostoru moderní prosvětlený byt. Co byste před stavbou půdního bytu měli vědět?

Která půda je vhodná

Podkrovní byty se staví zejména v domech, kde je půda opravdu prostorná a střecha má správný sklon. Pokud nestojíte o loftový byt, musí být místo pro postavení příček, aby se dobře oddělily místnosti. Ideální střecha, přímo pod níž se dá krásně žít, je sedlová, polovalbová, pultová, nebo mansardová. Mansardová střecha díky vikýřům samotný půdní prostor ještě dále zvětší a prosvětlí. Zda je zrovna vaše půda pro takovou stavbu vhodná, zjistí nejlépe zkušený architekt, statik či stavební firma.

otevřený strop

Specifika půdních staveb

A proto musíte v první řadě investovat do kvalitní izolace proti úniku tepla, voděodolnosti i zvukotěsnosti. Dobré těsnění si zaslouží také okna, především ta střešní. Další investicí bude nábytek na míru, alespoň v některých místnostech. Na sklon střechy si některé kusy nábytků bohužel nepřijdou. Ekonomicky je však půdní vestavba rozhodně výhodnější než přístavba nebo nadstavba.

Odborníci na půdní stavby

I když stavíte vlastně jen další byt v domě, stejně budete potřebovat stavební povolení. Střechu vždy konzultujte s architektem nebo projektantem. Ideální je, pokud stavební firma má takové odborníky a zároveň zkušenosti s vyřizováním dokumentace. Potom můžete všechno papírování hodit za hlavu. Dejte si záležet na hledání vhodné stavební firmy. S tím vám může pomoci poptávkový server Poptávej.cz. Do poptávkového formuláře vyplníte rozměry, požadavky a další technické parametry. Na tyto poptávky, které zadáváte zcela zdarma a nezávazně, odpovídají přímo stavební firmy. Pošlou vám do uvedeného emailu nabídku na míru. Jednoduše je porovnáte a tu nejlepší můžete hned přijmout.


Posted in Interier, Stavba.