Page 38 - SB - červen - 2015
P. 38

























































Jak zdravé je grilování?










Det jsou za námi, piel zase as vytáhnout grily. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem
Spousta lidí ale pemýlí nad tím, jestli grilování op t vyneseny na grilovanou potravinu,
nevynechá, proto e to není zdravé. Pojme se podívat a tím ji znei ují. Je patrné, e jejich obsah
velmi závisí na obsahu tuku v p ipravova-
na to, jak je na tom grilování v rámci zdraví. né potravin . Platí, e ím je potravina
libovjí, tím mení je produkce polycyk-
lických aromatických uhlovodík .
ravdou je, e grilování pat í celá ada zdraví kodlivých látek, které Proto si pro ú ely grilování vybírejte
z mnoha d vod mezi nejmé- mají drádivé, karcinogenní a mutagenní maso libové a namísto marinád z oleje
n vhodné zp soby tepelné vlastnosti. Jedná se p edevím o polycyk- vyuívejte marinády p ipravené z pome-
úpravy. Pro? P i grilování lické aromatické uhlovodíky a heterocy- ranového dusu, limetkové ávy, piva,
Pjsou potraviny vystaveny vel- klické aminy. bylin a ko ení. Snííte nejen riziko vzni-
mi vysokým teplotám a jejich vlivem do- ku zmín ných nebezpe ných látek, ale
chází k neádoucím zmnám v potravi- libové potRAviny jsou pRo také výsledný pokrm bude mén ener-
nách. Jedná se nap . o ztráty esenciálních gRilování zdRAvjí getický. Opa nou pravdou zase je, e tuk
mastných kyselin, bílkovin a n kterých Polycyklické aromatické uhlovodíky v mase je nositelem chut . Samozejm
vitamin , zhor ení stravitelnosti a ná- vznikají p i grilování rozkladem tuku, kte- je d le ité zabránit odkapávání tuku
sledné zaívací potíe. Vedle toho vzniká rý odkapává z masa na roz havené uhlí. na roz havené uhlí. Pou ívejte proto



38 StavbaBydlení Zahrada 6 | červen–červenec 2015
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43