Page 39 - SB - červen - 2015
P. 39

























































Jak zdravé je grilování?










speciální tácky nebo potraviny grilujte mentární nákazy (onemocnní z potra- zakysaná smetana (me být i light), ho -
v alobalu. vin). Dochází k nim zejména tehdy, po- ice, ke up, cibule (výborná je i s natí),
Polycyklické aromatické uhlovodíky kud grilujeme za vysokých teplot a p íli bylinky, k en, ko ení a fantazie.
dále vznikají p i ho ení deva, zejména rychle, take potravina nemá anci se d -
p i spalování deva smolnatého nebo bo- kladn prohát také uvnit . Zdrojem ná- A s ím nA gRil?
rového. Velké mnoství se jich tvo í také kazy mohou být i opakovan pouívané Jak ji bylo zmínno, nejvhodnjí je
p i p ímém vystavení grilované potra- marinády, take vdy p ipravujte mari- libové maso, dále ryby, zelenina (nap .
viny ohni. Na kvalitním grilovacím uhlí nádu erstvou, maso uchovávejte v chla- raj ata, papriky, lilek, cukety, cibule, es-
tedy v ádném p ípad neet ete! du, dbejte na istotu vekerého náadí, nek), houby a n které druhy ovoce (nap .
zabra te kontaktu syrových a ji tepeln ananas, banány, jablka). Ke grilovanému
píli Rychle ne upravených potravin a jídlo dostaten masu by m l být podáván zeleninový sa-
Pro úplnost heterocyklické aminy se dlouho tepeln upravujte. lát, jeliko zelenina obsahuje antioxida ní
vytvá ejí v potravinách ivoiného p - Ke grilovaným pokrmm neodmysli- látky a pomáhá proti kodlivinám vznika-
vodu, a to p edevím v procesu hn dnutí teln pat í nejrznjí dresinky. Mnohé jícím p i grilování. Do zeleninového salá-
v tekutin uvolované p i zahívání masa. z nich jsou energetickou bombou, a to tu, dresinku nebo na hotovou grilovanou
Proto se nedoporuuje pouívat vypee- hlavn pro vysoký obsah tuku. Vyzkou- zeleninu m ete pou ít kvalitní rostlinný
nou ávu z masa na p ípravu omáek. ejte si p ipravit doma vlastní dresink olej (extra panenský olivový, sezamový,
Uritým rizikem p i grilování jsou ali- s minimem tuku. Staí k tomu jogurt, z o ech), ale poítejte s energií navíc.



Zahrada
6 | červen–červenec 2015 StavbaBydlení 39
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44