koupel

Současné trendy – funkční a stylové koupelny

koupelnový interiér

Mít praktickou a k tomu příjemnou a krásnou koupelnu je přáním snad každého z nás, komu není jedno, v jakém prostředí žije. Přestože koupelnu neobnovujeme příliš často, drobné detaily v průběhu času měníme.

Právě proto je třeba sledovat trendy, které ve vybavení koupelen sehrávají důležitou roli. Zorientovat se ve všem nemusí být ale vůbec snadné, trendy se týkají totiž jak obkladů a dlažby, tak baterií, koupelnového nábytku a mnoha speciálních doplňků. Nabídka je tak rozmanitá, že bývá rozhodování o tom, co vybrat, opravdu těžké, pokud nemáme jasnou představu, co chceme.

Klasika, nebo avantgarda

V koupelně nikdy nechybí umyvadlo, vana nebo sprchovací kout, tudíž i baterie, vše ostatní už je závislé na přání a vůli uživatele. „Dnes je na trhu tolik zboží určeného do koupelny, že je občas problém si z nabídky vybrat. Dávám přednost netradičním tvarům i novým materiálům, líbí se mi měkké tvary a předměty jemné na omak a vyhovuje mi hřejivé světlo. Možná bych se zařadil k lidem, kterým vyhovují spíš novoty, i když ne přímo avantgarda. Moje žena je zase vyznavačkou tzv. zeleného směru, takže neustále sleduje, jaký příkon mají spotřebiče, sleduje nabídku úsporných baterií a dává přednost přírodním zdrojům. Protože je také vyznavačkou wellness, samozřejmě se to odrazilo i při zařizování koupelny, takže se v té naší trendy obou směrů kombinují a výsledek se líbí nám oběma,“ říká Pavel David.

Rozhodně Davidovi nepodléhali při zařizování koupelny módnosti, pokud šlo o doplňky, ale vybírali si z nabídky toho, co jim nejlépe vyhovovalo, protože v koupelně tráví více času, než by jim zabralo běžné mytí. Věděli, že je pro ně důležitá relaxace, proto si pořídili masážní panel do sprchovacího koutu, vanu nemají.

koupelny

„Poležení v masážní vaně je sice příjemné, ale moje maminka skončila po úrazu na vozíku, takže dobře vím, jak je potřebné, aby byla koupelna bezbariérová, proto jsem chtěla spíš sprchový panely. Taková masážní sprcha také přispěje k

příjemnému uvolnění svalů  a k relaxaci pokožky, kterou pěkně prokrví. Ten náš je vybavený termostatickou baterií. Sleduji rodinný rozpočet a cena za vodu mě docela znepokojuje. Proto jsem se zaměřila na možné úspory a objevila jsem současný trend a k tomu patří termostatické baterie. Ta naše nám ušetří zhruba čtyřicet  procent na spotřebě vody  a vyšší investice se nám tak rozhodně vrátí. Podle mých propočtů za rok a půl,“ pochvaluje současné trendy a správné rozhodnutí Jana Davidová.

Sprchový panel Davidových působí trochu extravagantně i elegantně a ladí s obklady, což vyhovuje manželovi,  úsporný provoz chválí manželka.

Hi-tech i dřevo

Do řady oblastí staveb a bydlení proniklo techno. Tento trend se nevyhnul ani koupelně. Týká se elektronických zařízení, bezdotykových baterií a řady prvků, třeba tlačítek k ovládání  sprchy či kohoutků a vše svědčí o tom, že hi-tech má v koupelně jasnou budoucnost.

V současné době je i v zařízení koupelny patrný jednoduchý a elegantní styl.

Umyvadlové mísy jsou hlubší, prostorné a často mají i asymetrické tvary, ale většinou  plochá dna a praktické odkládací plochy, což vše nabízí funkční komfort.

K současnému trendu patří v koupelnách i dřevěný nábytek. Stále častěji nám tak nejedna koupelna připomíná více či méně prostorný zařízený pokoj s vanou , sprchou a toaletou.

Dřevěný nábytek do koupelen musí být ale vyroben z ušlechtilého dřeva odolného vůči vlhku.

koupel

Materiály, barvy a vzory

Málokdo si dovede představit v koupelně jiný obklad než keramický. Dlaždičky se dobře udržují, proto jsou jako obklad stále oblíbené. V současné době se koupelnové stěny obkládají často drobnou mozaikou, ale výjimečné nejsou ani velké formáty dlaždic. Zvyšuje se rovněž využití dřeva, kamene a také skla.

Barvu si obvykle volíme podle svého vkusu, ale trendy jsou dnes neutrální barvy a pastelové odstíny.

„Když jsme volili barvu, řídili jsme se nejen naší představou, ale také tím, aby byly na trhu v potřebném tónu doplňky včetně ručníků a osušek. Naše světlá béžová a tmavé dřevo byla vhodná volba,“ shodují se Davidovi.

V současné době se designéři při projektování koupelen inspirují často také v třicátých letech minulého století, protože retro styl je oblíbený i v dalších oblastech. Vznikají tak velmi zajímavé a praktické kombinace.

 

 


Posted in Interier.