Flr20191210_1

Co vám muž chtěl říct sudým počtem květin v kytici?

Flr20191210_1

Opravdu jsou pravidla květinové etikety tak neúprosná, co se sudého nebo lichého počtu květin v kytici týče? A kde se vůbec vzala tradice darovat sudý počet květin ke smuteční příležitosti?

Smuteční sudý počet: Tradice nebo pověra?

sudy lichy pocet kvetin SpacekPravidlo sudého počtu květin ke smutečním příležitostem vychází z křesťanské tradice. V minulosti se na hrob dával sudý počet květin proto, že jedna květina patřila zesnulému a druhá Bohu. Takový zvyk pochází ze střední Evropy a jinde ve světě se s ním nesetkáme. Například v Americe, když chce muž vyjádřit opravdu velkou lásku, věnuje tucet růží. Za každý měsíc prožitý v zamilovanosti jednu růži.

„Ty pověry o tom, že sudá je smutek, to je asi tak jako když černá kočka přeběhne přes cestu anebo, že nemáme překračovat kanál. Je to stará pověra, nikdo nedokáže vysvětlit, kde se vzala. Samozřejmě, u starších lidí si na to budeme dávat pozor, ale je-li ta slečna ještě relativně mladá, tak to unese.“ řekl pro online květinářství Florea.cz mistr etikety Ladislav Špaček.

Sudý počet květin k narozeninám? Je to společenské faux-pas?

Stojíte před rozhodnutím, kolik květin darovat k narozeninám? Tady vám postačí jednoduchá matematika, kolik let, tolik růží. Když má žena kulaté narozeniny, tedy sudý počet, zaslouží si pěkný pugét s tolika květinami, kolik jí je let. K padesátinám tedy padesát růží. Bylo by divné darovat o jednu růži více nebo o jednu méně.

beautiful girl  in elegant dress posing in luxurious car with bo

Sudý počet 100 růží k narozeninám

Výjimkou by mohla být kytice 100 růží, ta už opravdu něco znamená. Dokonale vyjádří obdiv a lásku k jakékoliv příležitosti, a to nejen k narozeninám. Navíc, kolikrát za život se ženě poštěstí držet v náručí pugét úchvatných růží, který sotva unese? Na zákaznickou linku největšího online květinářství Florea.cz denně chodí desítky vzkazů dojatých obdarovaných právě kyticemi 100 růží a na jednom se shodují. Byl to pro ně nesmírně emotivní a nezapomenutelný zážitek plný pozitivních emocí.

Symbolika sudého počtu růží

Darování květin a kytic je opředeno symbolikou a tajnou řečí květin, květomluvou. Na jednu stranu máme vžité, že lichý počet květin v kytici je vždy určen k radostným příležitostem a sudý počet k těm smutečním. Jazyk květomluvy nás však vyvádí z omylu. I sudé počty květin v kytici mohou mít romantický, radostný nebo povzbudivý podtext.

Kytice 100 růží například vyjadřuje naprostou oddanost, hlubokou lásku a úctu. Kytice 88 růží žádá odpuštění, 66 růží v kytici šeptá „má láska k tobě se nikdy nezmění.“ 56 růží v kytici jednoduše vyjadřuje lásku, stejně tak kytice 50 růží říká slova o bezpodmínečné lásce. Pokud chcete popřát, aby obdarovaná zůstala tak nádherná jako dosud, pošlete 18 růží a růže jí za vás řeknou: „Vidím tě stále krásnou, jako by ti bylo osmnáct. A vždy tě tak vidět budu.“ 16 růží přeje šťastnou cestu, 10 růží obdivuje její dokonalost, 8 růží vyjadřuje upřímnou podporu, 6 růží touží být jen její. 4 růže ujišťují, že vaší lásce nebude stát nic v cestě. V anglosaských zemích 2 růže symbolizují milostnou dvojici, za každou polovinu celku jednu růži. U nás se dvě růže věnují ve výjimečných případech, například k příležitosti druhého výročí.

beautiful girl  in elegant dress posing in luxurious car with bo


Posted in Interier.